image/svg+xml

Plaatsen van Herinnering

Verhaal

Plaatsen van Herinnering

Plaatje bij verhaal: routeyou_hkl_plaatsen_van_herinnering_171780_1.jpg

Er zijn in de gemeente Losser nog zoveel meer mensen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog die het 'verdienen' om niet vergeten te worden.
Daarom heeft een werkgroep, samengesteld uit vrijwilligers van de Historische Kring Losser en van de Historische Vereniging "De Dree Marken" (De Lutte, Berghuizen en Beuningen) 33 Plaatsen van herinnering in de gemeente Losser beschreven.

Voorwoord Burgemeester Michael Sijbom Gemeente Losser

Fietsen langs oorlogsmonumenten in de gemeente Losser. Dat betekent een mooie tocht door het prachtige landschap van de Schatkamer van Twente. Maar het is ook een uitstapje naar 1940-1945. Toen was onze gemeente ook mooi groen, bloeiden bomen in het voorjaar even uitbundig en de Dinkel kabbelde vredig tussen weilanden en akkers. Maar de werkelijkheid waarin de mensen toen leefden was er een van angst. Ze waren bang voor soldaten, tanks, bommenwerpers en vreemdelingen die ons overliepen. Voor razzia's en dierbaren die naar het front geroepen werden. Niemand was z'n leven zeker. Een bizarre werkelijkheid in een sprookjesachtig coulisselandschap dat misschien alleen in de barre winters recht deed aan de gevoelens van de mensen die er ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonden of onderdak gevonden hadden. Toch waren hier geen plat gebombardeerde steden. Burgerhuizen en boerderijen werden niet volledig ingenomen door vijandige troepen. De akkers en velden boden genoeg eten voor mens en dier om niet van honger om te komen. Maar de luxere boodschappen en kleding waren wel op de bon. Er golden strenge regels en een avondklok. Je kon je niet vrij bewegen tussen de dorpen of even bij iemand op bezoek. Er stond wel afweergeschut en 's nachts kwamen bommenwerpers over. Vlakbij werd munitie opgeslagen en in barakken huisden soldaten. Verongelukte vliegeniers, onderduikers en verzetsstrijders moesten zo goed mogelijk verborgen worden. De spoorlijn en de grens met Duitsland waren vaak het middelpunt van gevechten. Huisvaders en jonge jongens werden zonder vragen afgevoerd naar het front of werkkampen. Het was een leven in angst. Daar kom je achter als je deze route fietst. Langs herinneringsstenen voor de Losserse Joden die afgevoerd werden. Langs graven van vliegeniers en ter dood veroordeelden omdat ze verzet boden. Langs plekken waar vliegtuigen neerstortten en waar gevochten werd aan de grens en aan het spoor. Langs landkruizen en kapelletjes die opgericht werden uit dankbaarheid voor het behoud van levens van familie en dierbaren. Stap af bij die monumenten. Denk aan de onschuldigen die het leven lieten; hier maar ook aan het front en in strafkampen ver weg. Wees dankbaar voor wat dappere strijders voor onze vrijheid gedaan hebben. Kijk voorbij onze mooie omgeving. En hoor de boodschap. Dit mag nooit meer gebeuren. Hier niet. Nergens niet.

De gehele tekst van het boekje kunt u hier lezen.

Informatieborden

Plaatsen waar in de periode 1940-'45 'iets' is gebeurd of die herinneren aan mensen, die het verdienen herinnerd te blijven. Veel van die plaatsen zijn herkenbaar (oorlogsmonumenten en -graven, woonhuizen etc.).
Waar dat niet het geval is zijn in het kader van dit project soms informatieborden geplaatst.

Digitale Fietsroute

De Plaatsen van herinnering zijn verbonden door een fietsroute, die op een los bijgevoegde kaart is beschreven. Het boekje en de fietsroute is in 2013 op ruime schaal in de gemeente verspreid (o.a. bij de VVV kantoren in Losser en De Lutte) en nog verkrijgbaar bij de HKL. 

Beide delen van de fietsroute zijn ook digitaal beschikbaar op de 'RouteYou website' en kan daar van te voren worden bekeken. Inclusief foto's van de plaatsen en soms met links naar extra informatie zoals bijvoorbeeld een link naar de luchtoorlog boven Twente. Ook kan de route worden uitgeprint met routebeschrijving, detailkaartjes en informatie van de plaatsen. Ook zijn de routes digitaal als GPX bestanden voor een GPS of als een bestand voor een TOMTOM te downloaden.

Het zuidelijk deel (rond Losser ) van de route is via onderstaande link bereikbaar
http://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/1452661/fietsroute/plaatsen-van-herinnering-losser.nl

Het noordelijk deel ( rond de Lutte) van de route is via onderstaande link bereikbaar
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/3017808/fietsroute/plaatsen-van-herinnering-de-lutte

 

Auteur:HKL en DDM
Trefwoorden:2de Wereldoorlog, Fietstocht
Periode:1940-1945

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.